Aktivno

Kulturno

Okusno

Sanjava stran Slovenije ima umetniško dušo in vznemirljivo zgodovino na prepihu kultur. Danes se lahko v miru zasanjate ob reki Vipavi in med kraškimi griči, saj so burne zgodbe preteklosti le še zgodovinski spomin. Skupaj z naravo so navdihnile svetovno znane umetnike in lokalne ustvarjalce, ki imajo odprta vrata za vašo radovednost in doživetje. Med vinogradi, oljčnimi nasadi in kraškimi gmajnami se skriva največja umetnina lokalne skupnosti – suhogradni zidovi, ki so jih stoletja zlagale roke domačinov, da bi uredili polja in jih zavarovali pred burjo. Sestavili so umetnino, ki je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Že prazgodovinska gradišča in starorimska dediščina razkrivajo življenje v središču velikih trgovskih in vojaških poti, med katerii sta bili najpomembnješi svilna in jantarjeva pot. Stari Rimljani so iz Mirna nadzorovali prehod proti reki Soči, tisočletje za njimi pa je sloviti Leonardo da Vinci tukaj načrtoval jezove in vodne zapore za obrambo Vipavske doline pred Turki. Oglejski patriarh in meniški redovi, viteške družine in Goriški grofje, Habsburžani in Avstro-ogrski plemiči, lista gostov v krajih Miren Krasa je zavidljiva. Oko na vse strani zgodovine je na Cerju, razgledni planoti z veličastnim Pomnikom miru, ki odpira poglede na Alpe in morje.

TOP doživetja

MONUMENT BLISS

INTINITI čuječnost doživetje

69 € na osebo

Ostali namigi

Muzej Spomni se name

V spomin in opomin

Mirenski grad

Družabno središče in dom duhovnih vaj

Kiparski atelje Negovana Nemca

Kiparski navdihi Miren Krasa

Hiša opajske tradicije

Etnološka zbirka tradicionalnih obrti

Galerija Oskar Kogoj

Oskar Kogoj Nature Design

Čevljarski muzej

100-letna tradicija obrti čevljarstva in usnjarstva

Ponudba v izbranem filtru ni na voljo.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem