Park miru med zemljo in nebom

Pomnik miru na Cerju
od 25,00 € / osebo
min 5 oseb
t
00386 31 310 800

Odkrijte podzemno oskrbovalnico v Jami Pečinka in dvižni žaromet, ki je v času Soške fronte omogočal raziskovanje dogajanja na bojišču. Sedite na kamniti prestol generala Borojevića, soškega leva, ki je v 1. sv. vojni ubranil zahodno mejo in pretežni del teritorija današnje Slovenije. Vsa vojna dediščina, ohranjena na originalnih lokacijah, je danes del Poti miru od Alp do Jadrana.

Zgodovinsko doživetje se prične z ogledom filma Vojna na Krasu (1915 - 1918) v Pomniku miru na Cerje. Nato se sprehodite skozi zgodovino skupaj z vodnikom. Kamnita trdnjava je kot časovni stroj, ki predstavlja različna obdobja prelomnih obdobij Slovenije na čelu s svetovnima vojnama in slovensko osamosvojitvijo. Razgledna ploščad simbolizira svetlo prihodnost.

Z vrha Pomnika se spustite nazaj na trdna tla, kjer je po zgodovinskih podatkih v času 1. sv. vojne in bitk na soški fronti izgubilo življenje največ slovenskih vojakov. Naslednja vznemirljiva postaja je Borojevićev prestol, posvečen znamenitemu Soškemu levu, kot so klicali avstro-ogrskega poveljnika. Ta je uspešno načrtoval preobrat na soški fronti, ki je vodil v zadnjo, 12. bitko, in nenadejan končni poraz italijanske vojske.

Nato se spustite pod zemljo, kjer se skriva prostorna kraška Jama Pečinka z 22 m višinske razlike in dolžino kar 150 m. V jami so odkrili  ostanke prazgodovinskih civilizacij, danes pa pripoveduje zgodbo 1. sv vojne. V avstro-ogrski vojski so, da bi čim bolj izrabili naravne jame in brezna, ustanovili jamarski gradbeni oddelek, ki je štel kar 500 ljudi. Raziskovali in uredili so več sto jam. Jama Pečinka je v 1. svetovni vojni služila kot zavetišče za vojake in jo je mogoče obiskati samo na vodenem ogledu. Še danes stojijo pogradi za počitek in kabine za častnike. Najprej je bila v posesti avstro-ogrske vojske, nato pa je prešla v italijanske roke do konca oktobra 1917, ko je bilo po 29 mesecih konec bojev na soški fronti. Krog se sklene v Pomniku miru, kjer se ob prigrizku in skodelici kave naužijete razgledov in se prepustite spokojnosti narave, ki vas obdaja.

Obvezna oprema in omejitve:

  • pohodna obutev in jopica (hlad v jami)
  • jama ni dostopna za invalide
  • v primeru dežja ogled jame ni možen
Trajanje

4 ure

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem