Kiparski atelje Negovana Nemca

prostovoljni prispevki
Galerija
do 50 oseb

Eden romantičnih pogledov na Slovenijo iz zraka je nad biljenskimi griči. Tu se takoj začuti sanjava stran sveta. Atelje akademskega kiparja Negovana Nemca obkroža valovanje vinogradov. Morda je prav narava, ki ga je obdajala, umetnika navdihnila za žive kamne iz kararskega marmorja, ki jih se poliral do popolnosti. Za zapuščino Negovana Nemca, ki se je na višku ustvarjalnosti poslovil, skrbita njegova soproga Nelida Nemec in KUD Negovana Nemca, ki prireja slikarske kolonije, glasbena in literarna srečanja ter druga umetniška druženja v ateljeju kiparja. 

Opus ustvarjalnosti, ki jo je Negovan Nemec zapustil za sabo, je izjemen. Prva stopnja kiparjevih ciklov zajema motiv ščitov kot bojnih simbolov, ki varujejo življenje. V naslednjem obdobju se je kipar osredotočil na jedra organskih form. Njegov umentiški podpis so živi ali beli kamni iz kararskega marmorja. V popolni in izčiščeni formi teh skulptur se zrcali Nemčev odnos do življenja in dela. V njegovem ustvarjalnem ateljeju je danes stalna postavitev kiparskih del. Negovan Nemec je avtor mnogih abstraktnih monumentalnih javnih spomenikov, posvečenih NOB-u na Primorskem. Z njimi je osebno zaznamoval Goriško na obeh straneh reke Soče.

Storitve:

  • Razstava umetniških del
  • Individualni ogledi

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem