Hiša opajske tradicije

Etnološka zbirka tradicionalnih obrti

do 10 oseb 55€ , do 30 oseb 90€, do 50 oseb 150€
Muzej
max. 50

Hiša opajske tradicije je danes srce prikupnega kraja Opatje Selo. Že dvorišče prišepne tipično kraško zgodbo, saj je tlakovano s kamnitimi skrlami in obdano s suhim kraškim zidom, na sredini pa stoji vodnjak ali po kraško štirna, središče življenja vsake kraške hiše. Hiša izžareva kraški značaj in na razstavi popelje skozi značilne obrti iz Opatjega Sela, kjer je bilo nekoč kar 8 velikih delavnic za izdelavo bičev, domačini pa so sloveli tudi kot odlični sodarji in kamnoseki.

Kako so nekoč izdelovali biče ali škarabace za konjsko in volovsko vprego, zna pokazati sosed Janez , ki biče iz upogljivega lesa koprivovca, drevesa, ki raste samo na Miren Krasu in v Furlaniji, ljubiteljsko in kot turistične spominke izdeluje še danes. Včasih pokaže, kako lahko bič nastane s pomočjo soda za žganjekuho. Zgodovina obrti Opatjega Sela razkrivajo zbirke starih orodij in izdelkov, video projekcije in prikazi.

Storitve:

  • Vodeni ogledi
Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem