Miren Kras

SLOVENIA GREEN GOLD

MIREN KRAS

Zlata destinacija Slovenia Green

Miren Kras je z eno najvišjih ocen trajnosti v slovenskem turizmu po mednarodnih standardih GSTC v začetku leta 2019 ter ponovno leta 2022 prejel zlati znak Slovenia Green Destination. Slovenska turistična organizacija je prepoznala našo trajnostno vizijo, ki jo udejanjamo preko aktivnosti pod sloganom »Skupaj za zeleno prihodnost«, naša prizadevanja za ohranjanje narave in kulturne dediščine ter trud za spodbujanje pozitivnih učinkov turizma v okolju in lokalni skupnosti. 

V Miren Krasu je vsakdanje življenje na vsakem koraku obarvano zeleno. Kar 90 % območja je zavarovana narava pod okriljem evropske mreže Natura 2000. Na poljih se trudimo pridelati čim več svežih dobrot za na krožnike, vse, kar nas navdihuje v naravi in tradiciji, uporabimo pri rokodelstvu in ustvarjanju. O sodelovanju ljudi in narave Miren Krasa pričajo mnoge zgodbe in podobe, od arhitekture s suhogradnimi zidovi, ki so del svetovne dediščine Unesca, do umetnin organskih oblik ali pridelovanja kot noč črnega terana.

Varovanje okolja je ena izmed naših glavnih prioritet. Z električnimi vozili (avtomobili in kolesi) si prizadevamo k zniževanju ogljičnega odtisa, organiziramo javne prireditve brez okolju škodljive plastike, s pomočjo eco maskot mladim približujemo skrb za naravo in vsako leto posadimo ogromno novih medovitih dreves. Naša največja znamenitost, Pomnik miru na Cerju, je okoljsko certificiran z mednarodnim znakom Green Key kot konferenčni center in turistična atrakcija ter nosilec znaka Slovenia green Attraction. Zlati znak Slovenia Green za nas pomeni zeleno zavezo in odgovornost. Kako veliko, smo dokazali po velikem požaru, ki nas je prizadel v avgustu 2019. Stopili smo skupaj in s pomočjo celotne Slovenije zasadili Drevored hvaležnosti s sadikami novih avtohtonih dreves hrasta, javorja, skorša in brega ter pogozdili zaledje drevoreda s sadikami črnega bora. Poleti leta 2022 je območje zajel največji požar v zgodovini Slovenije. V podporo naravi in lokalnemu prebivalstvu ter v namen ozaveščanja se je rodila kampanja Skupaj za Kras, v sklopu katere se vzpostavlja drevesnica z avtohtonimi drevesnimi vrstami in mednarodna učna pot. Kampanja predstavlja trajno sodelovanje vseh institucij in posameznikov. Vabljeni, da postanete del zelene družine tudi vi.

Trajnostni kazalniki destinacije Miren Kras

Začuti naše ZELENO SRCE

Zeleni napotki za obisk

Vizija

Miren kras je trajnostna, varna, zdravju prijazna in preko celega leta privlačna destinacija za nekajdnevni sproščujoč oddih gostov, ki jih poleg miru, tišine in neokrnjene narave zanimajo aktivnosti na prostem, bogata kulturna in zgodovinska dediščina ter vrhunska kulinarika.

Poslanstvo

V tesnem partnerstvu z deležniki razvijamo trajnostno in varno turistično destinacijo Miren Kras s ponudbo odličnih storitev ter inovativnih 5* doživetij za okoljsko odgovorne goste, ki se zadovoljni vračajo.

Vrednote

Mir, varnost, pristnost, domačnost, butičnost, tradicija, kreativnost, okoljska odgovornost, skrb za zdravje in dobro počutje.

SKUPAJ ZA KRAS

DREVO ZA CERJE

Zeleno okno Miren Krasa

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem