Čevljarski muzej

100-letna tradicija obrti čevljarstva in usnjarstva

brezplačen vstop
Muzej
max. 20
t
031 845 635

V Mirnu so noge mirne, saj so že več kot stoletje v dobrih čevljih. Miren slovi po stoletni usnjarski in čevljarski tradiciji, pa tudi po eni prvih čevljarskih zadrug pri nas in v Avstro-ogrski monarhiji. Že pred prvo svetovno vojno se je v zadrugo povezalo kar 18 čevljarskih mojstrov in skoraj 100 njihovih vajencev. Ko je vojna pripihala do Krasa, je kraljevina pomagala pri selitvi 1200 Mirencev v Nazarje v Zgornji Savinjski dolini, da so lahko nadaljevali s proizvodnjo škornjev za potrebe vojske, ki so jih izdelali tudi do 700 na dan. Drago usnje, stroje in vse pripomočke za proizvodnjo čevljev je odpeljalo kar 9 vagonov vlaka.

Usnjarsko-čevljarski muzej Miren je uredil legendarni čevljar Pavel Petejan, eden začetnikov  tovarne otroške obutve Ciciban,  ki jo je po stečaju tudi odkupil in družinsko podjetje preimenoval v Ciciban- Petejan. Podjetje že desetletja slovi po svoji kakovosti - ne le doma, ampak tudi izven Slovenije.

Postavite se v čevlje delavcev v letu 1900 in zakorakajte v zgodovino. V prvem delu je predstavljena zbirka usnjarskih orodij in strojev, v drugem delu muzeja pa se nahajajo stroji in pripomočki, ki so jih čevljarji uporabljali v različnih obdobjih. Na koncu se sprehodite še med bogato zbirko fotografij in si oglejte multimedijsko predstavitev ''čevelj po starem''. Obvezna je predhodna rezervacija.

Storitve:

  • Vodeni ogledi
Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem