Oh ti šparglji, zeleni, vijolični in beli! Ta kraljevska rastlina, kot jo je poimenoval že Ludvik XIV., je našim krajem in tradiciji dala velik pečat.

Narava Miren Krasa jim je posebej naklonjena, sleherno pomlad poskrbi, da se nam duša in telo okrepita. Marca, ko se prebudi kraška gmajna, na plan pokukajo prvi divji šparglji. Z ljubeznijo in predanostjo obdelana polja v Vipavski dolini pa vse od aprila do junija postrežejo s pisanim šopkom gojenih belih, zelenih in vijoličnih »bratcev«.

To čudežno živilo od nekdaj poznano kot naravno zdravilo krepi odpornost organizma in življenjsko moč. Drži pa se jih tudi sloves afrodiziaka.

Vabimo vas, da se nam v obdobju zorenja divjih in gojenih špargljev pridružite na slastnem potovanju, na katerem bomo skupaj odkrivali njihovo vsestransko uporabnost v kulinariki. Zadišale bodo Zgodbe iz lonca... brez konca!, ki jih pripravljajo 4 kulinarični mojstri, povezani z znamko Krasna Kuhnja.
V mesecu aprilu in maju nas bodo razvajali s posebnim 3-hodnim špargljevim menujem po enotni ceni 30€.

Stopite z nami na pot odkrivanja okusov spomladanskih  špargljevih jedi – pravo kraljevsko doživetje, ki se mu ne boste mogli upreti!

Šparglji ali beluši? Pridi in poskusi!

Katjuša Batistič – Gostilna Bric
Miren 120, 5291 Miren
Darja Makorič Špiljak – Gostilna Makorič
Orehovlje 31, 5291 Miren
Jasmina Golob – Gostilna Štirna
Opatje selo 42, 5291 Miren
Mirko Godnič - Izletniška kmetija Mirko
Nova Vas 10, 5291 Miren

Nabavi sveže lokalne sestavine za tvoje kuharske mojstrovine

Najboljši beli šparglji, ki jim pri nas pravimo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, v Orehovljah.
Pri največjem pridelovalcu v Sloveniji, na Kmetiji Ušajevih, poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične,
na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje. 
Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.
 

Izpod peresa najboljših kuharskih mojstrov Krasa, Brd in Vipavske doline, na vaš krožnik.
Mmmm… naj tudi iz vaše kuhinje zadiši po špargljih! 

Kar 33 receptov za zdrave in slastne špargljeve jedi je prispevalo 11 priznanih kuharskih šefov, med njimi nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič, gostinci Krasne kuhinje: Katjuša Batistič, Darja Makorič, Tomaž Kogoj in Andrejka Harej ter Jurij Golob pa še Milan Stjepanović, Matej Vodan, Damjan Miklus, Simo Komel, Gabriella Cottali Devetak in Matej Tomažič.

Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov špargljevih jedi naročite v spletni trgovini ali se osebno oglasite med sredo in nedeljo, od 10. do 18. ure, v trgovini z lokalnimi izdelki - Cerjanki v Pomniku miru na Cerju.


Cena 8 EUR + stroški poštnine, plačilo po povzetju.

Praznik špargljev

 Vsako leto konec maja se Orehovlje spremenijo v živahno prizorišče, kjer se prepletajo okusi, običaji in zabava. Vrhunec praznovanja je slikovita povorka, ki skozi predstavitev starih kmečkih opravil in lokalnih obrti oživlja dediščino preteklih generacij. Obiskovalci lahko uživajo v tradicionalnih kulinaričnih špargljevih dobrotah, stojnicah z domačimi izdelki, glasbenih nastopih in pestrem kulturno-zabavnem programu, ki združuje generacije.

Športni park Java - Orehovlje
25. 5. 2025, 15:00

VEČ

ODKRIJTE VSE ČARE MIREN KRASA

Na Sanjavi strani Slovenije, v eni od najbolj trajnostnih destinacij na svetu, vas po razvajanju brbončič ob spoznavanju OKUSOV Miren Krasa pri naših vrhunskih kuharskih šefih,
vabimo na AKTIVNA in KULTURNA potepanja ter vznemirljiva DOŽIVETJA.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se