
Oh ti šparglji, zeleni, vijolični in beli! Ta kraljevska rastlina, kot jo je poimenoval že Ludvik XIV., je našim krajem in tradiciji dala velik pečat.
Narava Miren Krasa jim je posebej naklonjena, sleherno pomlad poskrbi, da se nam duša in telo okrepita. Marca, ko se prebudi kraška gmajna, na plan pokukajo prvi divji šparglji. Z ljubeznijo in predanostjo obdelana polja v Vipavski dolini pa vse od aprila do junija postrežejo s pisanim šopkom gojenih belih, zelenih in vijoličnih »bratcev«.
To čudežno živilo od nekdaj poznano kot naravno zdravilo krepi odpornost organizma in življenjsko moč. Drži pa se jih tudi sloves afrodiziaka.
Vabimo vas, da se nam v obdobju zorenja divjih in gojenih špargljev pridružite na slastnem potovanju, na katerem bomo skupaj odkrivali njihovo vsestransko uporabnost v kulinariki. Zadišale bodo Zgodbe iz lonca... brez konca!, ki jih pripravljajo 4 kulinarični mojstri, povezani z znamko Krasna Kuhnja.
V mesecu aprilu in maju nas bodo razvajali s posebnim 3-hodnim špargljevim menujem po enotni ceni 30€.
Stopite z nami na pot odkrivanja okusov spomladanskih špargljevih jedi – pravo kraljevsko doživetje, ki se mu ne boste mogli upreti!
Najboljši beli šparglji, ki jim pri nas pravimo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, v Orehovljah.
Pri največjem pridelovalcu v Sloveniji, na Kmetiji Ušajevih, poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične,
na potepanju po obronkih Vipavske doline in Krasa pa lahko v pomladnih mesecih naberete divje šparglje.
Tako gojeni kot divji so polni antioksidantov in zdravilno očistijo telo.
Kar 33 receptov za zdrave in slastne špargljeve jedi je prispevalo 11 priznanih kuharskih šefov, med njimi nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič, gostinci Krasne kuhinje: Katjuša Batistič, Darja Makorič, Tomaž Kogoj in Andrejka Harej ter Jurij Golob pa še Milan Stjepanović, Matej Vodan, Damjan Miklus, Simo Komel, Gabriella Cottali Devetak in Matej Tomažič.
Ljubitelji kuhe lahko zbirko receptov špargljevih jedi naročite v spletni trgovini ali se osebno oglasite med sredo in nedeljo, od 10. do 18. ure, v trgovini z lokalnimi izdelki - Cerjanki v Pomniku miru na Cerju.
Cena 8 EUR + stroški poštnine, plačilo po povzetju.
Vsako leto konec maja se Orehovlje spremenijo v živahno prizorišče, kjer se prepletajo okusi, običaji in zabava. Vrhunec praznovanja je slikovita povorka, ki skozi predstavitev starih kmečkih opravil in lokalnih obrti oživlja dediščino preteklih generacij. Obiskovalci lahko uživajo v tradicionalnih kulinaričnih špargljevih dobrotah, stojnicah z domačimi izdelki, glasbenih nastopih in pestrem kulturno-zabavnem programu, ki združuje generacije.
Športni park Java - Orehovlje
25. 5. 2025, 15:00