MIREN KRAS

Zgodovina in umetnost

Kamniti velikan, postavljen na pobudo slovenskih veteranskih organizacij in društva TIGR, med zidovi skriva dragocene zaklade zgodovine in umetnosti ter prepleta preteklost s prihodnostjo. Mogočna sedemetažna trdnjava predstavlja različna obdobja slovenske zgodovine in prelomnih časov: od prazgodovine do temačnih obdobij svetovnih vojn, vojne za osamosvojitev Slovenije do zadnje etaže z razgledno ploščadjo, ki simbolizira pogled v prihodnost.

Ob vstopu v pritličje razglednega stolpa v Cerju se nad vami naslika zvezdnato nebo, ki sije v času poletnega solsticija. Pod svetlikajočimi zvezdami se prične vaše popotovanje skozi slovensko zgodovino. Ustavite se pri spomeniku, posvečenemu najstarejši ohranjeni pisani besedi v slovenskem jeziku - Brižinskim spomenikom. V pritličju presuneta tudi življenjski deli Rudija Španzla, slika Ples življenja in smrti in Veter pozabe, ki spominjata na grozote in veličastnost prve svetovne vojne. Od tam lahko zavijete v kletne prostore, kjer vas pričaka razstava Ljudje in vojna. Ta nazorno upodablja blišč in bedo vojn, ter pričuje o vplivih vojne na posamezna življenja. Razstava, polna čustvenih podrobnosti, na opazovalcu pusti močan pečat. Korak vas lahko odnese tudi v zgornja nadstropja Pomnika miru na Cerju. Tam se seznanite s poglavji modernejše slovenske zgodovine. Poseben poudarek je postavljen na 1. svetovno vojno in Soško fronto, ki je največ žrtev pustila ravno na ozemlju pomnika. Del postavitev prikazuje tudi zgodbo antifašističnega gibanja TIGR in tragično izkušnjo lokalnega prebivalstva, ki je bilo v obdobju vojn prisiljeno k migracijam. Skozi fašizem in 2. svetovno vojno se slovenska zgodba sklene z osamosvojitvijo. V zadnjem, petem nadstropju pokrita ploščad ponuja dih jemajoče razglede na pokrajino in tudi arhitekturno simbolizira pogled v svetlo prihodnost.

Poleg stalnih razstav, Soška fronta ter Človek in vojna, v 3. in 4. etaži Pomnika miru redno gostimo tudi razstave različnih priznanih umetnikov.    

Prispevek o Pomniku miru si lahko ogledate na povezavi.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem