Mirenski Grad

Družabno središče in dom duhovnih vaj

od 24 € / noč za odraslo osebo
Samostan
max. 93

Mirenski Grad leži tik pod Cerjem, v varnem zavetju Črnih hribov, na vzpetini 120 m  nadmorske višine od koder se ponujajo čudoviti razgledi na Furlansko nižino, Dolomite in Julijske Alpe, zgornjo Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Ob treh križih pri cerkvi je kamnita okrogla miza – orientacijska točka – s pogledom na Goriška brda, Gorico in Novo Gorico ter hrib Sabotin. V lepem vremenu seže pogled prek Svete Gore do Triglava.

Pravega gradu tu nikoli ni bilo, ime Grad pa se je iz še vedno neznanih razlogov v zgodovinskih virih uveljavilo proti koncu 16. stoletja.

Mirenski Grad je duhovno središče, kjer delujejo lazaristi, usmiljenke in Društvo prostovoljcev  Vincencijeve zveze dobrote. S svojim delom želijo biti blizu ljudem in ustvarjati prostor sprejetosti za vsakogar, ki jih obišče. Okolica ponuja posameznikom ali skupinam, ki prihajajo na ta kraj prostor za umik v samoto in tišino. Lahko se ustavijo v naravi ali ob različnih znamenjih.

Tik pod gričem so postavljene Svete stopnice, redka kulturna dediščina na Slovenskem. V Sloveniji je takšnih samo 7. Zgradili so jih po načrtih arhitekta Ivana Vurnika. Nekoč so romarji po stopnicah hodili kleče in se v molitvi obračali k Božjemu Usmiljenju. Na vrhu stopnic steno krasi freska zasramovanega Jezusa, delo Toneta Kralja.

Cerkev Žalostne Matere Božje je srce Mirenskega Grada. Zgrajena je na bazilikalni osnovi v novoromanskem slogu. Glavni oltar so začeli uresničevati po načrtih arhitekta Ivana Vurnika, končal pa ga je Tone Kralj. Njegovo delo so tudi osrednji kip Žalostne Matere Božje, poslikave križevega pota in skrivnosti rožnega venca, ki so polne globoke simbolike in jih je v fresko tehniki obnovil Lojze Čemažar. Pročelje cerkve je iz drobcev barvanega stekla ustvaril umetnik Oskar Kogoj po načrtih Toneta Kralja.

Največji praznik na Gradu je Kvatrnica, ki se praznuje tretjo nedeljo v septembru.

Na Mirenskem Gradu v Gnidovčevem domu duhovnih vaj potekajo programi duhovnih vaj, v okviru Centra za družine Mirenski Grad pa številni programi za otroke in družine. V sklopu programov Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote na Gradu poteka tudi nastanitven program za brezdomne.

Po predhodnem dogovoru je v sklopu Gnidovčevega doma duhovnih vaj možna tudi nastanitev za zaključene skupine, kjer vam bodo postregli z domačimi dobrotami in zelenjavo, ki jo vse leto pridelujejo sami.

Storitve:

  • Vodeni ogledi
  • Samostojni ogledi
  • Trgovina s spominki
  • Dogodki/festivali
  • Dostopno za invalide
  • Prodaja umetniških del
Odpiralni čas

Vsak dan 8:00 do 21:00

Sv. Maše

Vsak dan ob 7h zjutraj

Nedelja in praznikiob 7h in 16h

Zelena dejstva

Skrb za ohranjanje naravne in kulturne dediščine je naše poslanstvo.  Obnavljamo kulturno in arhitekturno bogastvo Mirenskega Grada. Ločujemo odpadke, varčujemo z vodo. Prizadevamo si za vzgojo lastne zelenjave in sadja ter uporabo sestavin lokalnega izvora, s katerimi pripomoremo k pristnosti vašega doživetja.

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem