Kolesarske poti skozi Miren Kras

S kolesom po najlepše razglede

Miren Kras
1-4
t
031 310 800

Zadihajte razglede med Vipavsko dolino in Krasom, polne opojnih vonjav borovcev, dišavnic in zelišč, kakršne najdete samo na prepihu mediteranskega in kraškega sveta. Objemite s pogledom zelena prostranstva vse od Julijskih Alp do Tržaškega zaliva. Na kolesu boste še hitreje potovali s pokrajino kot peš. Čaka vas 5 označenih gorsko kolesarskih poti različnih dolžin in zahtevnosti (10 km – 22 km). Ne vseh se vam bodo usta raztegnila v nasmeh ob slikovitosti pokrajine in razgledov.

V katero smer boste pognali pedala? Zapeljite se med suhimi zidovi Krasa, ki so zavarovali rdečo kraško prst pred vetrom. Poženite se med vinogradi in po grlu vas bo požgečkala misel na teran. Kolesarite med vzhodnimi vrhovi Črnih hribov vse od Cerja in Fajtega hriba do Trstelja, ki je najvišji vrh Krasa. Tu lahko pogled potopite proti Julijskim Alpam, v zelena polja okoli Orehovelj in v modrino reke Vipave. Iz Mirna vodi kolesarska Pot miru vse do Komna.

Na drugi strani Črnih hribov se med slikovitimi vasmi južnih obronkov popeljite iz Opatjega sela, znanega po edinstveni tradiciji izdelovanja bičev, in pritisnite na pedala med razglednimi griči vse do Brestovice, od koder boste lahko na jasen dan videli ladje in jadrnice v Tržaškem zalivu. Eno od izhodišč je tudi v Kostanjevici na Krasu, ki se sonči v dolini sredi Črnih hribov.

Poti:

Med kamnitimi zidovi po planoti Krasa:
Dolžina: 22,6 km
Višinska razlika: 250 m
Težavnost: nezahtevno

Izhodišče poti je v Opatjem Selu na parkirišču pred trgovino. S trga pred cerkvijo zapeljemo do južnega roba vasi v smeri proti Hišarjem. Sledimo oznakam, ki nas vodijo v naselje Nova Vas. Od tam vodi gozdna pot proti Županovemu vrhu, mimo razglednega stolpa in Kremenjaka do naselja Sela na Krasu. Na križpotju cest se lahko odločimo za krajšo pot in se skozi Korita odpeljemo do Lokvice ali Kostanjevice na Krasu. Lahko pa se odločimo za daljšo različico, in sicer za vožnjo po asfaltni cesti do Vojščice. Nato za gostilno zavijemo levo na kolovoz, ki nas pripelje na asfaltno pot proti Temnici. Od tam vodi pot v Novelo in skozi Kostanjevico na Krasu. Na križišču zavijemo desno v smeri Opatjega Sela. Pot zapustimo pred vasjo in zapeljemo na kolovoz proti Lokvici. Oznake vodijo mimo Borojevičevega kamnitega prestola in spomenika. Ne daleč stran je ogleda vredna jama Pečinka. Pot nadaljujemo po cesti v Lokvico in dlje v Opatje Selo kjer izlet zaokrožimo.

Po razglednem severnem robu Krasa:
Dolžina: 20,7 km
Višinska razlika: 410 m
Težavnost: srednje zahtevno

Izhodišče poti je na placu (središču) vasi Kostanjevica na Krasu. Na križišču zavijemo proti vasi Novelo in nato mimo Temnice. Na križišču pod Temnico zavijemo levo in se držimo ceste, ki vodi v Renče. Prav kmalu nas smerokaz usmeri desno na cesto za Trstelj (643m), najvišji vrh zahodnega dela Krasa. Z vrha se vrnemo do ovinka nad kočo, kjer poiščemo začetek kolovoza. Ta nas plje skozi gozd na severno stran hriba. Na sedlu med Trsteljem in Stolom se priključimo na široko gozdno cesto. Vozimo pod Stolom, Stolovcem in Vrtovko ter dospemo do ceste Teminca - Renče. Spustimo se do prvega ovinka pod Renškim vrhom in vozimo po poti pod Velikim vrhom in Fajtim hribom. Pod Cerjem se spuščamo proti Lokvici. Še pred vasjo zavijemo ostro levo in se mimo jame Pečinke in Borojevičevega prestola po makadamski cesti pripeljemo do Kostanjevice na Krasu.

Kolesarske poti Sela na Krasu 1:
Dolžina: 16,8 km
Težavnost: nezahtevno

Kolesarjenje začnemo v vasi Hudi log, pri obnovljenem vodnem zbiralniku in se odpeljemo po asfaltni poti v smeri vasi Korita na Krasu. Na prvem križišču zavijemo desno ter tik pred vasjo ponodvno ostro desno v smeri Sela na Krasu. Urejena široka pot nas po 1,2 km pripelje do križišča na katerem zavijemo levo ter nadaljujemo pot po kolovozu do glavne ceste. Na glavni cesti zavijemo levo ter pred vasjo Sela na Krasu zavijemo ponovno proti Vojščici. Po tej asfaltni poti nadaljujemo cca. 1,8 km nato zavijemo desno na utrjeno makadamsko pot. Sledimo oznakam, ki nas peljejo mimo vodnega črpališča nazaj proti središču vasi Sela na Krasu. Pri cerkvi zavijemo desno, se peljemo skozi vas in po cca. 120 m zavijemo levo v smeri Nove Vasi kjer nas čaka najlepši del poti: razgled s Špika na vas Brestovico oz. pogled s Kremenjaka na Tržaški zaliv. Ob poti stoji obmejni stražni stolp. Če se povzpnemo nanj, lahko ob lepem vremenu opazujemo Julijske Alpe, Benetke in Snežnik. Pred Novo vasjo zavijemo desno ter po cca. 1,5 km zavijemo levo in se vrnemo nazaj v Hudi Log.

Kolesarske poti Sela na Krasu 2:
Dolžina: 30 km
Težavnost: srednje zahtevna

Krajšo kolesarsko pot začnemo v Selah na Krasu (balinišče na Kalu), kolesarimo po asfaltni cesti skozi vas Korita do Hudega Loga. Na začetku vasi zavijemo levo na makadamsko pot ter na prvem križišču ponovno levo v smeri vasi Korita na Krasu. Po cca. 700 m na križišču zavijemo desno. Pot nas vodi preko vzpetine Srnjak do Kremenjaka, ker se odpre izjemen pogled na Tržaški zaliv in ladjedeljnico v Tržiču. S Kremenjaka po rahlem spustu zavijemo desno ter se po makadamski poti vračamo v Sela na Krasu.

Interbike:
Dolžina: 30 km

Čezmejna kolesarska pot se prične v Kranjski Gori. V Miren se pripeljemo po urejeni kolesarski poti iz Vrtojbe. V Mirnu si lahko ogledamo muzej Spomni se name (pri pokopališču) ter Čevljarski muzej. Na koncu naselja ovinskasta cesta pelje na Mirenski Grad k cerki Žalostne Matere Božje. Toda mi peljemo še kakih 300 m, kjer desno zavije makadamska pot proti vzpetini Nad Logem. Pot nadaljujemo vse do asfaltne ceste Miren - Opatje Selo. Zapeljemo mimo parkirnega prostora na levi strani in na prvem križišču zavijemo za naselje Lokvica. Na križpotju Kostanjevica na Krasu  - Opatje Selo kolesarimo v smeri Sela na Krasu. Pozt nas vodi mimo naselji Hudi Log, Korita na Krasu, Sela na Krasu. Na križišču pri Osmici zavijemo v smer Vojščice. Zapeljemo se skozi naselje in križišču zavijemo proti Kostanjevici na Krasu. Prav kmalu na desni opazimo odcep za Temnico. Zapeljemo se skozi naselje, se spustimo na cesto pod vasjo in nato zavijemo proti vasi Lipa. Na koncu vasi zavijemo proti Komnu.

Zemljevid kolesarskih poti si lahko prenesete tukaj.

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem