MIREN KRAS

Znamenite osebnosti

Kreativna narava Miren Krasa je v svoji zgodovini porodila kar nekaj velikih osebnosti, umetnikov in rokodelcev, ki v svojih stvaritvah povezujejo naravo, tradicijo, sporočila prednikov in svežino sedanjosti. Med bolj znamenite predstavnike sodobnega časa spadajo industrijski oblikovalec Oskar Kogoj ter slikarji Lojze Spacal, Jože Špacal, Zoran Mušič, Silvester Komel in Milovan Valič. Ponosni smo tudi na Negovana Nemca, Zmago Posega in Darka Bevilacquo, ki bogatijo kiparski opus Miren Krasa. Pozabiti ne smemo niti na slavna inženirja, brata Rusjan, ki sta zaslovela z modeliranjem letal in na mladega genija Alexandra Gadjieva, ki z ustvarjanjem na klavirju navdušuje cel svet. Njihovi opusi predstavljajo čudovito kulturno dediščino Miren Krasa in ponosni smo, da lahko skozi galerije, muzeje, umetniške razstave in ateljeje njihovo izročilo predajamo naprej.

OSKAR KOGOJ

Industrijski oblikovalec Oskar Kogoj je rojen leta 1942 v Mirnu. Po šolanju za oblikovalca je leta 1966 diplomiral iz industrijskega oblikovanja. Od leta 1971 ima status svobodnega oblikovalca, istega leta  je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada. 
Njegova dela hrani preko 100 muzejev in stalnih zbirk po vsem svetu. Razstavljal je na več kot 350 razstavah doma in v tujini, za svoje izjemno delo je prejel preko 60 mednarodnih nagrad in priznanj. Velik del bogatega ustvarjalnega opusa je na ogled v Galeriji Oskar Kogoj Nature Design v Mirnu. Oskar Kogoj pri umetniškem ustvarjanju oživlja vzorce iz narave in išče način, kako ustvariti oblike, ki nas bodo navdahnile, da bomo ponovno znali prepoznati in ceniti življenjsko energijo narave. Je umetnik, ki zase pravi, da je predvsem raziskovalec, saj je po njegovem mnenju življenje eno samo odkrivanje skrivnosti in zakonitosti narave, ki so jih razumele že prastare kulture. Živi in ustvarja v Mirnu, tik ob reki Vipavi, ki ga spremlja celo življenje.

Video prispevek o razstavi Oskar Kogoj Nature Design, ki smo jo gostili v Pomniku miru v letu 2019 si lahko ogledate na naslednji povezavi: 60 let ustvarjanja in 20 let delovanja Galerije Oskar Kogoj Nature Design.

NEGOVAN NEMEC

Akademski kipar Negovan Nemec je bil rojen leta 1947 v Biljah, delu Miren Krasa. Leta 1976 je doštudiral kot akademski slikar in že kot študent prejel Prešernovo nagrado. Leta 1987 se je ponesrečil in kmalu zatem zaradi tega zelo mlad umrl.
Tekom svojega kratkega, a zelo ustvarjalnega življenja je izdelal veliko število doprsnih portretov, javnih spomenikov in reliefov. Sodeloval je na številnih domačih in tujih razstavah, bienalih in simpozijih. Ukvarjal se je tudi z grafičnim in industrijskim oblikovanjem. Njegova dediščina danes v obliki galerijskega ateljeja živi naprej v Biljah.

LOJZE SPACAL

Slikar in grafik Lojze Spacal je bil rojen leta 1907. Izšolal se je leta 1932 v Benetkah. Skozi svoje življenje je deloval kot profesor. Prejel je Prešernovo nagrado za grafični in slikarski opus. Umrl je leta 2000.
Lojze Spacal je spadal med najpomembnejše svetovno priznane predstavnike sodobne grafične umetnosti. Njegova dela odražajo globoko pripadnost in ljubezen do Krasa. Mogočnost in dramatičnost Krasa je presunljivo upodabljal v skromnih umetninah hladnih, zimskih barvah. Pod njegovim čopičem so nastale tudi monumentalne freske, ki krasijo župno cerkev v Gradnu in pa poslikave oceanskih parnikov. Miren je danes bogatejši za hišo, ki jo je Spacal tekom svojega življenja preoblikoval v unikatni kraški biser. 

EDVARD IN JOSIP RUSJAN

 Edvard Rusjan  se je leta 1886 rodil v Trstu. Z bratom Josipom, ki je bil dve leti starejši, sta se že kot otroka začela zanimati za letalstvo. V času svetovno znanih bratskih dvojčkov, ki so se ukvarjali z letali, sta si svoje mesto v zgodovini prislužila z izdelavo modela letala na urino vzmet. Kmalu sta svojo delavnico preselila v bližino Mirna, leta 1910 pa sta publiko osupnila s poletom kar 40m visoko nad mirenskim poljem, z enim izmed najuspešnejših letal bratov Rusjan. Leta 1911 sta po Balkanu predstavljala svoje novo letalo, ki je postavljalo svetovne rekorde. V Zagrebu je Edvard kljub slabemu vremenu poletel, med letom pa je veter  polomil krilo letala in Edvard je usodno strmoglavil. Josip je po bratovi smrti izdelal še dve letali, kasneje pa se je odselil v Argentino.

ZORAN MUŠIČ

Zoran Mušič je bil rojen leta 1909 v Bukovici v spodnji Vipavski dolini, krščen pa v Biljah. Modernistični slikar, risar ter grafični umetnik, visoko uveljavljen v zahodni Evropi. Prejemnik mnogih priznanih nagrad, med drugim nagrade beneškega bienala, ljubljanskega grafičnega bienala. Nagrajen je bil tudi s Prešernovo nagrado za življenjsko delo in Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije. Njegova dela so med drugim krasila Muzej Louvre v Parizu, Muzej moderne umetnosti v New Yorku in Moderno galerijo Tate v Londonu. Umrl je leta 2005 v Benetkah.

V svojih delih se je posvečal tihožitjem, portretom, avtoportretom, predvsem pa  Krasu in kraški pokrajini. Nekaj svojega opusa je posvetil tudi prizorom, ki jih je povzemal iz lastnih izkušenj v koncentracijskem taborišču Dachau. Svetovno prepoznavnost je dosegel s ciklom Nismo poslednji.

SILVESTER KOMEL

Slikar in likovni pedagog Silvester Komel se je rodil leta 1931 v Rožni dolini pri Gorici. Po pridobljeni diplomi na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je 22 let poučeval na osnovni šoli v Mirnu. Po tem, ko se je zaradi bolezni upokojil, se je v celoti posvetil slikarstvu. V svojem življenju je ustvaril več kot 1000 del, ki so jih razstavljali tako v Sloveniji, kot drugod po Evropi.  Za svoje delo je prejel tako Bevkovo nagrado kot tudi Prešernovo nagrado življenjskega sklada. Komel je umrl v svojem rojstnem kraju leta 1983.
S svojim slikarskim ustvarjanjem je na Slovenskem uveljavil abstraktni iluzionizem, saj se je z abstraktnim slikarstvom ukvarjal tudi sam. Ukvarjal se je z govorico barve, saj je le ta pri iluzionizmu ključna. Pri ustvarjanju ga je najbolj zanimala kraška pokrajina. Ustvarjal je predvsem v olju in akrilu.

JOŽE ŠPACAL

Slikar, scenograf, mozaicist in grafik Jože Špacal je rojen leta 1939 v Kostanjevici na Krasu.  Diplomo je pridobil na Akademiji za likovno umetnost Brera v Milanu ter na Visoki šoli za umetnost v Milanu, na kateri je diplomiral iz mozaika. V devetdesetih letih je deloval kot scenograf na TV Ljubljana, kjer je postavil več kot 300 scenografij. Pri svojih instalacijah in grafikah povezuje različna področja in se pogosto zanaša na znanje mozaika. Ustvaril je tudi slikarski erotični cikel. Zase pravi, da ima v krvi barve krasa - teranove trte, ruja in terana. Kljub temu, da je razpet med Ljubljano in Krasom, slednjega vedno nosi v sebi.

MILOVAN VALIČ

Slikar Milovan Valič je rojen leta 1953 v Opatjem Selu na Krasu. Diplomiral je na pedagoški fakulteti v Ljubljani. Karierno pot je prehodil kot profesor slikanja, likovne teorije in plastičnega oblikovanja na Umetniški gimnaziji v Novi Gorici. Ustanovil in vodil je mednarodno likovno srečanje v Novi Gorici in do danes pripravil že več kot 35 samostojnih razstav v Sloveniji in v tujini. Je tudi prejemnik številnih nacionalnih in mednarodnih nagrad. 

Skozi medij slikarstva se Milovan Valič odziva na dogajanje v svetu, ki nas obdaja. Izraža se skozi simboliko, barve in gestualnost. 

ZMAGO POSEGA

Kipar Zmago Posega je bil rojen leta 1959 v Postojni. Diplomo je pridobil iz kiparstva, in sicer na Akademiji likovnih umetnosti v Ljubljani. Kasneje je na tej fakulteti poučeval in deloval kot predstojnik oddelka za restavratorstvo. Veliko je razstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah v tujini in doma. Že kot študent je prejel Prešernovo nagrado, leta 2002 pa je na slovenskem bienalu mesta Kranj prejel veliko nagrado bienala. Kot kipar se je zapisal v zgodovino tudi kot avtor številnih javnih spomenikov. Umrl je leta 2009. 
Na njegovo ustvarjanje je v veliki meri vplivala geografska lokacija. Doma s Primorske je bil zaradi bližine meje v veliki meri podvržen vplivom  mediteranske kulture. V svojih delih je uspešno združeval tradicionalno kiparstvo in razumevanje sodobnega subjekta v prostoru. Obvladal je tako kovino kot glino, bron in kraški kamen. Kiparstvo je močno združeval tudi z risanjem. 

ALEXANDER GADJIEV

Pianist Alexander Gadjiev je rojen leta 1994 v Gorici. Kot otrok izredno glasbenih staršev se je začel za glasbo zanimati že pri rosnih petih letih. Njegova prva učiteljica za klavir je bila njegova mama, kasneje pa je poučevanje prevzel njegov oče, priznani pianist Siavush Gadjiev. Z orkestrom je prvič nastopil pri devetih letih, leto kasneje pa je odigral že svoj prvi klavirski recital. Leta 2012 je z odliko diplomiral na Konzervatoriju Bruno Maderna v Ceseni. V svoji karieri je kljub svoji mladosti prejel že številne nagrade in odlike. Med drugim je leta 2018 dosegel zmago na svetovnem tekmovanju za mojstre klavirja v Monte Carlu, elitnem dogodku rezerviranem za tiste pianiste, ki so v preteklosti že dosegli zmage. Gadjiev potuje po celem svetu, kamor ga vabijo elitna tekmovanja in festivali.

DARKO BEVILACQUA

Kipar Darko Bevilacqua je bil rojen leta 1948 v Biljah. Obiskoval je umetniško šolo, po tem pa je delovne izkušnje pridobival v ateljejih priznanih umetnikov. Tekom svoje kariere je veliko deloval v različnih državah po Evropi, proti koncu življenja pa se je tako osebno kot karierno ustalil v italijanskem Čedadu. Umrl je leta 1991.

Kot mladenič se je zaposlil v ateljeju. S potovanji po Evropi je preko umetnosti od blizu spoznal etruščansko in grško civilizacijo. Vpliv teh se odraža v njegovih delih. Leta 1975 je začel delovati kot samostojni umetnik z lastnim ateljejem. Ustvarjal je tako iz brona kot iz gline, v njegovih delih pa se kažejo vplivi mitologije starih civilizacij, odpira pa se vprašanje simbolike in odnosa med človekom in naravo. Kasneje simboliko nadomesti pripovednost, ki posreduje med človekom, mitom in religijo.

EVA DOLINŠEK

Čembalistka, doma iz Orehovelj, je študirala čembalo na Akademiji za glasbo v Ljubljani na oddelku za staro glasbo pri prof. Egonu Mihajloviću. Ob izkazanih izjemnih umetniških dosežkih in odličnosti magistrskega izpita je leta 2015 prejela diplomo summa cum laude. Kot solistka in komorna glasbenica se predstavlja na koncertnih odrih različnih festivalov in abonmajev. Njena aktivnost se na področju oživljanja in raziskovanja stare glasbe poleg koncertne dejavnosti nadaljuje tudi v obliki strokovnih predavanj in pisanja znanstvenih člankov. Prejela je mnoge nagrade na številnih mednarodnih tekmovanjih. Redno se udeležuje poletnih šol različnih priznanih profesorjev, poleg tega svoje znanje nadgrajuje tudi pri mednarodno uveljavljenemu francoskemu čembalistu in dirigentu Christopheu Roussetu ter italijanskem čembalistu in strokovnjaku za italijansko baročno glasbeno literaturo prof. Enricu Baianu. Od leta 2011 je umetniška vodja baročne komorne skupine Musica nucis. Od leta 2018 je asistentka za področje čembala na Akademiji za glasbo v Ljubljani. V letu 2021 je izdala svojo drugo zgoščenko z naslovom BAROK II – Pièces de clavecin, ki je nasledila zgoščenko BAROK iz leta 2016.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem