MIREN KRAS

Zeleni DNK

Miren Kras se ponaša z bogato floro in favno, skrbno zaščiteno z Naturo 2000. Dve izjemno lepi naravni pokrajini, VIpavska dolina in Kras pripovedujeta edinstveno zeleno zgodbo. Na »Vrtu Goriške« ob meandrih reke Vipave uspevajo najboljši šparglji ali po naše beluši, iz rdeče kraške zemlje, ki jo pred burjo varujejo suhograjeni zidovi, pa rastejo trte, ki porajajo žametni teran ter oljke, ki steklenice polnijo z domačim oljčnim oljem. Med krošnjami dreves slišimo petje ptic in med debli lahko srečamo medveda, šakala ali risa. Tako ljudje kot živali za življenje potrebujemo čist zrak in neokrnjena tla. Trudimo se, da bi okolico ohranili neonesnaženo zase in za svoje zanamce. Dragocena vrednota, posebej na Krasu, je od nekdaj voda. Ohranjamo vodnjake ali po domače štirne in naravne kale, ki danes poleg napajanja živine služijo tudi za nove habitate vodnih živali. Arhitektura temelji na  zapuščini najboljših mojstrov gradnje iz preteklosti, kulinarika pa na  receptih naših prababic. Najslajši krožniki v ponudbi Miren Krasa dišijo po svežih sestavinah z domačih vrtov. Ogljični odtis znižujemo preko e-mobilnosti. Spodbujamo tudi trajnostno gradnjo nastanitev, vse prireditve na našem območju potekajo brez plastike za enkratno uporabo. Vsak novorojeni otrok v občini prejme v dar svoje medovito drevo. Po hudem požaru, ki je avgusta 2019 uničil 100 hektarov gozdnih površin v Parku miru na Cerju, smo zagnali vseslovensko kampanjo Drevo za Cerje, s katero zbiramo donacije za ponovno ozelenitev prizadetega območja. Narava nas oskrbuje že mnoga leta in na Miren Krasu se trudimo, da ji vračamo enako spoštovanje.

Naš zeleni DNK podpira slogan Sanjava stran Slovenije, v katerem črka "s"  mehko povabi na nepozabno popotovanje v zeleno oazo miru "Pssst...umirite korak in v tišini prisluhnite čudoviti pripovedi narave." 

Zelena shema slovenskega turizma 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem