MIREN KRAS

Največji letni dogodki

Kljub imenu Miren Kras se na tem prostoru pod soncem vedno kaj dogaja. Bodisi kolesarska dirka, pustovanje ali opekarski dnevi, marljivi člani več kot 30 društev skupaj z občani prirejajo nepozabne prireditve, ki puščajo sledi v srcih in spominu obiskovalcev. Na področju kulture so zelo aktivna društva žena in turistična društva, na pomoč pa radi priskočijo tudi najmlajši občani. Za glasbeno podlago skrbijo ansambli, pevski zbori in orkestri, za rekreacijo pa številna športna društva. V sodelovanju skozi korak, melodijo, hrano ter ročne spretnosti pri življenju ohranjajo bogato tradicijo in zgodovino.

Dan miru na Cerju v septembru 
Ob mednarodnem dnevu miru se na Cerju vsako leto odvije velika prireditev.  Dan prej se tu zberejo dijaki slovenskih UNESCO srednjih šol in posvetijo aktualnim svetovnim tematikam. Ugledni govorci naslednji dan obudijo spomin na čase  nesoglasij med narodi in vojn, ki so vzela mnogo življenj. Skupaj se občani in obiskovalci iz vseh vetrov spomnijo na tragične  zgodovinske dogodke in praznujejo dejstvo, da danes živimo v miru, svobodi in prijateljstvu med narodi. 

Slavnostni prireditvi ob mednarodnem dnevu miru na Cerju 2019.

Vseslovensko zborovanje za mir 2021

Praznik špargljev v maju
Najbolj priljubljeni vrtnini na področju Miren Krasa, belim in zelenim špargljem, vsako leto v maju namenimo praznik, ki traja cel vikend. Iz špargljev izpod urnih kuhalnic nastajajo tradicionalne in neobičajne jedi, celo sladice. Ste že slišali za špargljevo marmelado ali šargljev sladoled ? K morskim, slanim ali vegetarijanskim kombinacijam se dobro poda tudi kozarec vina, ki ga na dogodku ponujajo lokalni vinarji. Največja atrakcija prireditve je  nedeljska povorka vozov s predstavitvijo domačih opravil in posebnosti življenja na podeželju.

Praznik špargljev v Orehovljah 2019.

V okviru Praznika špargljev ter meseca špargljevih jedi smo v letu 2020 izdali knjižico receptov ŠPARGLJI*BELUŠI.

1. Maj v Opatjem selu
Praznik delavcev in delavk, ki se praznuje po celem svetu, vsako leto obeležimo tudi na Miren Krasu v obliki velikega regijskega srečanja šestih primorskih občin.  Kulturnemu programu ,v okviru katerega se skupaj s pomembnimi govorci spomnimo na zgodovinsko pridobljene pravice, sledi zabavni program za vse generacije, ki se odvija do zgodnjih jutranjih ur v  enem najlepših naravnih kraških ambinetov.  Tradicionalni srečelov, domača hrana in plesna glasba. 

Praznik radičke v marcu
Regrat, ali po mirensko radička, je še ena rastlina, ki na vipavsko-kraški klimi dobro uspeva in je priljubljena med mnogimi. Iz radičke pripravljamo solate, juhe, zavitke, tudi sladice. Vse to in še več se v loncih kuha tudi na Vaškem dnevu radičke, tradicionalnem prazniku v začetku pomladi. Zjutraj nam kri po žilah požene vzpon na bližnji hrib, energijo pa nam povrne kraško kosilo, na katerem je glavna zvezda zelena radička. 

Kras kros v aprilu
Na Miren Krasu radi dobro jemo, radi pa tudi živimo aktivno in zdravo. Zgodaj spomladi, februarja in marca, po mirenskih gozdnih poteh, cestnih vzponih in travnatih spustih potekata gorski tek ter tekmovanje gorskega kolesarjenja. Ste že kdaj tekli skozi jamo? Kras kros je odlična priložnost za nove izkušnje, za katere se vsako leto odloči več kot 600 obiskovalcev iz Slovenije in sosednjih držav.

Velikonočno Ciljanje pirhov
Vsepovsod po Sloveniji iz zgodovine poznamo običaje povezane s pirhi in eden izmed njih živi prav na Miren Krasu. Pri ciljanje kuhanih jajc s kovancem, ki mora v jajcu obstati, so si tekmovalci radi nagajali - nastavljali lesena ali povoščena jajca, vseeno pa jih je vedno združevala zabava. Tekmovanja v Mirnu organiziramo že od leta 1979, med seboj pa se pomerijo kategorije moških, žensk in otrok. Običaj je vpisan celo v register Slovenske žive kulturne dediščine.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem