MIREN KRAS

Arhitektura

Arhitektura prostora je kot veliko ogledalo časa. Odseva lepoto, leta zgodovine in dosežke človeške iznajdljivosti in prizadevanj. Kraška pokrajina predstavlja zakladnico kamenja. Ljudje so na Krasu tradicionalno živeli v kamnitih hišah. Vanje so vstopili skozi kalono (vhod), od dela pa so se v senci murve odpočili na borjaču (dvorišču) zraven štirne (vodnjak). V črni kuhinji so pripravljali okrepčila za celotno družino, zvečer pa so z ganka (balkona) mahali sosedom in poslušali melodije zvonov belih cerkva v vasi. 
Zaradi obilice kamenja se je v zgodovini razvila tudi prav unikatna tehnika gradnje, suhogradnja zidov. Teh, med katerimi niti dva nista popolnoma enaka, skupaj ne drži vezivo, temveč medsebojna sila kamnov. Ko obiščete miren Kras, se razglejte po neskončnih vinogradih in oljčnikih. Skozi njih se prepredajo suhi zidovi, ki so si leta 2018 zaslužili celo naziv Unescove dediščine človeštva.

Nižinski del Miren Krasa ob reki Vipavi odlikuje lepota po obronkih mehko zaobljenih gričev razsejanih vasic, ki s strnjenimi središči objemajo bele cerkve. 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem