MIREN KRAS

Mirenski grad približajmo ljudem

Operacija z naslovom Mirenski Grad približajmo ljudem obsega ureditev in vzdrževanje kulturne in zgodovinske lokacije, poživitev turizma in izboljšanje privlačnosti območja LAS za krajane in obiskovalce.

V ta namen bomo uredili in obnovili svete stopnice, ki so redka kulturna dediščina na Slovenskem. Kljub temu, da je romarskih cerkva na Slovenskem več kot 100 je v Sloveniji samo 7 svetih stopnic in edine na Primorskem stojijo na Mirenskem Gradu. Poleg tega želimo obiskovalcem Mirenskega Grada in širši okolici predstaviti bogato kulturno zgodovino tega območja, ki sega v začetke 13. stoletja in rešitve, kako to zapuščino ohranjati živo in dejavno v današnjem času. V ta namen bomo odprli stalno učno razstavo, ki bo poleg zgodovinskega pregleda predstavljala izzive sodobnega časa in odgovore nanje ter v sodelvoanju z Javnim zavodom Miren Kras pripravili nove razglednice. Z odstranitvijo arhitektonskih ovir bomo zagotovili dostop gibalno oviranim osebam in materam z vozički do prostorov v Marijin dom kjer bo potekala stalna razstava z učnimi elementi. S tem bomo odgovarjali tudi na potrebe Strategije lokalnega razvoja LAS v objemu sonca po ohranjanju in izboljševanju dediščine na podeželju po razvijanju poslovnih priložnosti in izvajanju inovativnih programov, ki so povezani z ohranjanjem kulturne dediščine. Za vodenje obstoječih in razvoj novih vsebinskih programov na omenjeni lokaciji bomo ustvarili novo delovno mesto, saj želimo zagotoviti trajnost operacije in čim večjo prepoznavnost na tem območju.

Glavni cilj operacije:
Z operacijo Mirenski Grad približati ljudem, želimo razširiti prepoznavnost lokacije z vsem njenim kulturnim bogastvom, razvijati nove storitve na tem območju, dvigati kakovost življenja prebivalcev, razvijati nove poslovne priložnosti zelenega, kulturnega in dostopnega turizma ter izvajati inovativne programe.

Ciljna skupina:
Obiskovalci, turisti, romarji
Vsi prebivalci območja LAS (otroci, mladi, ženske, ostareli, osebe s posebnimi potrebami)

Preplet in povezovanje tako kulturnega, kot duhovnega življenja, sobivanje vernih in nevernih, strokovnjakov in ljudi s socialnega roba, otrok in starostnikov predstavlja inovativno noto življenja v današnjem svetu, kjer so vedno večje razdalje med mladimi in starimi, mestom in podeželjem, revnimi in bogatimi, vernimi in nevernimi, kristjani in muslimani ... Sobivanje tolike različnosti na tako majhnem griču sredi podeželja želimo kot primer 'dobre prakse' posredovati širšemu krogu ljudi, ki se v sodobnem svetu srečujejo z ovirami na poti sprejemanja razlik ali izumiranja podeželja.

V projektu, vrednem 90.546,33 EUR, od tega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije sofinanciranih 43.226,82 EUR, ostalo so lastna sredstva partnerjev projekta, Samostana lazaristov Mirenski Grad, Javnega zavoda Miren Kras in Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (VZD), so bile v obodbju 2020-2023 izvedene naslednje aktivnosti:

  • Obnova svetih stopnic, ki so redka kulturna dediščina na Slovenskem.
  • Ureditev južnega vhoda v Marijin dom, dostop za gibalno ovirane osebe in matere z vozički do prostorov v stavbi Marijinega doma, kjer je sedaj postavljena stalna razstava.
  • Skupaj z Društvom prostovoljcev VZD smo odprli stalno razstavo, ki predstavlja zgodovinske fotografije Mirenskega Grada.
  • ustvarili smo novo delovno mesto, saj želimo zagotoviti trajnost operacije in čim večjo prepoznavnost na tem območju.
  • Skupaj z Javnim zavodom Miren Kras smo izdali promocijske razglednice
  • in skupaj z Društvom prostovoljcev VZD izvedli več izobraževalnih delavnic na temo samooskrbe, naravnega kmetovanja, vlaganja zelenjave, kulturnega in umetniškega ustvarjanja in druge

Partnerji projekta:

Vodilni partner je Samostan lazaristov Mirenski Grad
Društvo prostovoljcev VZD
Javni zavod Miren Kras

Povezave:

evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja
spletna stran PRP 2014-2020

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem