Mesec špargljev v krasni kuhnji
Oh ti šparglji, zeleni, vijolični in beli! Ta kraljevska rastlina, kot jo je poimenoval že Ludvik XIV., je našim krajem in tradiciji dala velik pečat.
Narava Miren Krasa jim je posebej naklonjena, sleherno pomlad poskrbi, da se nam duša in telo okrepita. Marca, ko se prebudi kraška gmajna, na plan pokukajo prvi divji šparglji. Z ljubeznijo in predanostjo obdelana polja v Vipavski dolini pa vse od aprila do junija postrežejo s pisanim šopkom gojenih belih, zelenih in vijoličnih »bratcev«.
To čudežno živilo od nekdaj poznamo kot naravno zdravilo za bolezni srca in ledvic, šparglji vidno krepijo odpornost organizma in življenjsko moč, pomagajo pri sIabokrvnosti, preprečujejo prezgodnje staranje in so najboljša zaščita pred prostimi radikali. Drži pa se jih tudi sloves afrodiziaka.
Vabimo vas, da se nam v obdobju zorenja divjih in gojenih špargljev pridružite na čarobnem potovanju, na katerem bomo skupaj odkrivali njihovo edinstvenost v kulinariki.
Iz krasne kuhnje diši po špargljih
Že od antike čislan in opevan špargelj danes kraljuje na pomladnih krožnikih. Njegov bogat okus in vsestranska uporabnost navdihujeta naše kuharske mojstre za ustvarjanje najrazličnejših dobrot. Od klasičnih špargljevih juh, preko bogatih glavnih jedi vse do sladic. Prepustite se domišljiji naših gostincev, ki vas od 5. maja do 5. junija vabijo na prvovrstno dogodivščino – razvajanje z raznolikimi okusi špargljevih specialitet (.pdf).
Pa dober tek!
ŠPARGLJI * BELUŠI
Izpod peresa najboljših kuharskih mojstrov Krasa, Brd in Vipavske doline, na vaš krožnik. Mmmm… naj tudi iz vaše kuhinje zadiši po špargljih!
Kar 33 receptov za zdrave in slastne špargljeve jedi je prispevalo 11 priznanih kuharskih šefov, med njimi nosilec Michelinove zvezdice Tomaž Kavčič, gostinci Krasne kuhinje: Katjuša Batistič, Darja Makorič, Tomaž Kogoj in Andrejka Harej ter Jurij Golob pa še Milan Stjepanović, Matej Vodan, Damjan Miklus, Simo Komel, Gabriella Cottali Devetak in Matej Tomažič.
Naroči svoj izvod knjige: Šparglji – Beluši, recepti jedi iz gojenih in divjih špargljev po promocijski ceni 9 EUR!
Kje lahko kupite najboljše beluše?
Najboljši beli šparglji, ki jim pri nas pravimo beluši, uspevajo na sipinah Vipave, v Orehovljah. Pri največjem pridelovalcu v Sloveniji, na Kmetiji Ušajevih, poleg belih, gojijo tudi zelene in vijolične šparglje.
Naslov: Orehovlje 32, 5291 Miren
Kontakt: 041 665 516, kristjan.usaj@gmail.com
Praznik špargljev 2023
Sobotni glasbeni večer, kolesarski izlet: Kolo, šparglji & kultura, tradicionalna povorka, najdaljša špargljeva rolada in še mnogo več na Prazniku špargljev 2023.
ZGODBE IZ LONCA…BREZ KONCA
Vabljeni k ogledu nadvse zabavnih kuharskih prigod Tomaža Kavčiča in gostincev Miren Krasa z gosti: Laro Jankovič, Tilnom Artačem, Gojmirjem Lešnjakom-Gojcem, Vidom Valičem in Matjažem Javšnikom.
Želimo vam obilo smeha in užitkov pri razvajanju brbončic s šparglji!