MIREN KRAS

Zelena dejstva

Občina Miren – Kostanjevica je  v začetku leta 2019 za destinacijo Miren Kras prejela zlati znak Slovenia Green Destination.

Pokrajino odlikuje izjemna naravna in kulturna pestrost na stiku Vipavske doline s Krasom, ki pod površjem skriva bogastvo jam in podzemnih voda. Ta pisani svet je odlično izhodišče za razvoj trajnostnega turizma s poudarkom na aktivnem preživljanju prostega časa v neokrnjeni naravi. Preko 90% pokrajine Miren Krasa je zaradi izjemne biodiverzitete flore in favne pod zaščito Nature 2000,  prebivalci od nekdaj skrbno negujemo sporočila prednikov in ohranjamo tradicijo v  vsakdanjem življenju, pri dnevnih opravilih, v kuhinji, na njivi in na vrtu. Ohrajnamo tipično arhitekturo, ki se na Krasu kaže v kamnitih detaljih strešnih skrl, portalov, štirn, črnih kuhenj in nezamenljivih gankov, središča vipavskih vasic kot ogrlice objemajo cerkve z belimi zvoniki.   Dediščina kamnoseštva, čevljarstva, opekarstva in bičarstva  se ohranja v mojstrovinah naših obrtnikov in umetnikov, ki svoje čudovite svaritve ponujajo v obliki vrhunskih izdelkov za trg, galerijskih umetnin ali  unikatnih spominkov. Suhogradni kraški zid, ta nezamenljiv element pokrajine, je kot zapuščina veščine gradnje brez uporabe vezivnih materialov od leta 2018 vpisan v UNESCO seznam nesnovne dediščine človeštva. Tu imata narava in človek  od nekdaj posebno vez.

Vizijo trajnostnega razvoja turizma udejanjamo skupaj z vsemi partnerji, ponudniki turističnh storitev  in občani. K odgovornemu odnosu do narave spodbujamo tudi naše obiskovalce. Številne zelene projekte, javne prireditve brez okolju škodljive plastike, sajenje medovitih dreves, spodbujanje e-mobilnosti, ločevanje odpadkov, uvedba eco maskot, ki ozaveščata najmlajše, varčevanje z vodo in energijo, uvajanje krožnega gospodarstva, nabava surovin v neposredni bližini porabe, ..,  izvajamo pod sloganom "Skupaj za zeleno prihodnost". Še večjo pozornost bomo v prihodnje namenili zniževanju ogljičnega odtisa ter si v sodelovanju z vsemi deležniki  prizadevali slediti trajnostni viziji razvoja in zelenim ciljem.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem