Idrija

Poltisočletna zgodba Idrije se je pričela z odkritjem redke in dragocene tekoče kovine – živega srebra. Vznemirljivo odkritje je privabljalo številne nove rudarje in kmalu se je razvila živahna rudarska naselbina, nad katero je od leta 1533 bdel rudniški grad Gewerkenegg. Živo srebro je ob odkritju postopka amalgamacije v 16. stoletju z odkritjem južnoameriških rudnikov srebra in zlata pridobivalo na svojem pomenu in idrijski rudnik je kmalu postal drugi največji proizvajalec te edine tekoče kovine na svetu, na tujem pa je slovel po odlični tehnični opremljenosti.


Med ženami rudarjev se je že v 17. stoletju razširila dejavnost izdelovanja klekljanih čipk, ki so zaradi svoje lepote in nežnosti predvsem pri premožnejših slojih uživale visok ugled. Najslavnejša klekljarica je bila domačinka Ivanka Ferjančič, ki je bila odlična klekljarica in prva učiteljica v idrijski čipkarski šoli.

Več informacij na spletni strani www.visit-idrija.si

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem