Zakladi zgodovine in umetnosti

Pomnik miru na Cerju

Pomnik miru na Cerju
od 4,00 € / osebo

Ste vedeli, da Pomnik miru na Cerju skriva bogato arhaično simboliko naših prednikov? Da stopnišče v Pomniku miru na Cerju simbolizira drevo življenja, ki vodi k razsvetljenju, hkrati pa deluje kot časovni stroj? Razstave v 7-ih etažah vas namreč popeljejo skozi zgodovino Slovenije, do Brižinskih spomenikov do samostojne države. In veličastnih razgledov, ki nosijo sporočilo miru na vse strani neba. Doživetje zaokrožite ob domačih dobrotah in kozarčku v naši hišni okrepčevalnici.

Pomnik miru, 25 m visok kamniti stolp, stoji na razglednem vrhu Cerje. Bdi nad Goriško, Krasom, Vipavsko dolino, Furlansko nižino in Jadranskim morjem. Pravimo, da je tu zgodovinski zaklad Slovenije, saj se lahko na enem mestu sprehodite med prelomnimi obdobji Slovencev, na razgledni ploščadi na vrhu pa se simbolično zazrete v prihodnost.

Ob vstopu v Pomnik miru se nad vami naslika zvezdnato nebo, ki sije v času poletnega in zimskega solsticija. Pod svetlikajočimi zvezdami se prične vaše popotovanje skozi slovensko zgodovino. Na sprehodu skozi čas boste najdlje potovali do znamenitih Brižinskih spomenikov, prvih ohranjenih zapisov v slovenskem jeziku. Velik del razstave je posvečen 1. sv. vojni, ki je močno zaznamovala Slovenijo in Miren Kras. Soška fronta, ki je tekla vse od najvišjih vrhov Julijskih Alp prek Krasa proti morju, ostaja največje vojskovanje v zgodovini človeštva v visokogorju. Posvečeno ji je veličastno platno slikarja Rudija Španzla Ples življenja in smrti v pritličju Pomnika miru. V konferenčni dvorani je na ogled druga slika Rudija Španzla, Veter pozabe, posvečena generalu Svetozaru Borojeviću. Spoznali boste lahko tudi zgodbo antifašističnega gibanja TIGR in težke preizkušnje lokalnega prebivalstva med obema vojnama in po 2. sv. vojni. Slovenska zgodba se sklene z osamosvojitvijo in svetlo prihodnostjo, ki jo zaokrožijo razstave izbranih del znanih slovenskih umetnikov. S pokrite ploščadi se pred vami razprostrejo dih jemajoči razgledi na pokrajino.

Doživetje zaokrožite v naši hišni okrepčevalnici, kjer se ob vikendih lahko okrepčate s pestro izbiro hišnih hamburgerjev iz lokalnih sestavin, izbirate pa lahko tudi med sladicami za slajši zaključek.

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem