V čevljih vojaka 1. sv. vojne

od 38,00 € /osebo
min 2 oseb, max 15 oseb

Prisluhnite zgodbam soške fronte, ki je med 1. sv. vojno za vedno zaznamovala Miren Kras. Spoznajte vsakdan vojakov, ki so si v redkih trenutkih lahko oddahnili od vojne v globokih podzemnih jamah. Kje in kako so živeli, po čem hrepeneli, kako preživeli ob bornih obrokih hrane in nenehni grožnji smrti? Ob vsem tem po imeli tudi trenutke veselja in radosti.

V čas prve svetovne vojne vas popelje film Vojna na Krasu (1915 - 1918), ki si ga ogledate v Pomniku miru na Cerju, kamnitem razglednem stolpu, ki kot trdnjava stoji na šahovnici zgodovine Slovenije. Ko je italijanska vojska prodirala proti notranjosti, je prav med kraškimi travniki in hribi življenje izgubilo največ slovenskih vojakov. Temačne nesmisle vojne je na velikem platnu Ples življenja in smrti, ki ima posebno mesto Pomniku miru, mojstrsko upodobil slikar Rudi Španzel. Mimo »slovenske Guernice«, kot so jo poimenovali nekateri likovni kritiki, nadaljujemo sprehod skozi zgodovino Slovenije do razgledne ploščadi Pomnika miru, od koder pogled ob jasnem dnevu seže vse od Alp do morja.

Pred odhodom v skrivnostno podzemlje si ogledate kamniti Borojevićev prestol, posvečen znamenitemu soškemu levu, kot so pravili avstro-ogrskemu poveljniku, ki je poskrbel za odločilen preobrat v vojni in nepričakovan poraz italijanske vojske v Čudežu pri Kobaridu (12. bitka soške fronte). V Jami Pečinka, ki je naslednja postojanka, se lahko fotografirate z vojaki v uniformah in za spominsko fotografijo tudi sami preizkusite težo vojaških oblačil. Na kakšnih pogradih so težke noči preživljali vojaki soške fronte in kakšno hrano so imeli na voljo? Vse to in še več izveste v vojaškem zavetišču v Jami Pečinki, 12 m pod zemljo.

S sprehodom nazaj k Pomniku miru se vrnete tudi v sedanjost.

Dodatne informacije:

  •  doživetje je potrebno rezervirati najmanj 8 dni pred datumom izvedbe
  • program se izvede ob skupini min. 2 odraslih oseb

Obvezna oprema in omejitve:

  • pohodna obutev in jopica (hladno v jami)
  • jama ni dostopna za invalide
  • v primeru dežja ogled jame ni možen!
Trajanje

4-5 ur

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem