Med kali in štirnami do duše Krasa

Tematske poti skozi Miren Kras

Miren in Kras
1
t
031 310 800

Značaj Miren Krasa je v severnem nižinskem delu oblikovala reka Vipava, na južni strani pa je pokrajino in življenje zaznamovalo kraško površje. Lahkotne tematske poti odkrivajo zgodbo vodnjakov (po domače štirn) in vodnih zajetij ali kalov sredi divje lepe kraške narave. Ta je lokalnim skupnostim od nekdaj postavljala uganke, kako do stalnih virov vode, ki na Krasu veljajo za prave zaklade. Okoli kilometra dolge sprehode lahko naredite v trikotniku Kostanjevica na Krasu – Vojščica – Sela na Krasu.

Prva pot vodi iz Kostanjevice na Krasu do Kaliča, kjer se napajajo mnoge živali, od srn in ptic do čebel in metuljev. Druga pot med Vojščico in Seli na Krasu se začne med vodnim zbiralnikom Poščenik in štirno z izvirom vode. Po označeni poti se spustite proti vasi Sela na Krasu, se vmes ustavite pri Kalu in nadaljujete pohajkovanje med kraškimi gmajnami in vinogradi do Vojščice. Tam se lahko podate še na tretjo tematsko pot. Od zbiralnika vode na gornji Vojščici se spustite proti vasi. Med trtami in travniki vodi pot do Kala na Stajcah. Po počitku na klopi se lahko po borovem gozdu odpravite okrog Žnidarjevega hriba do Solin, kjer se je pot pričela.

Poti:

  • 1 km, Kostanjevica na Krasu – Kal Kalič
  • 1,1 km, Spodnja Vojščica – Poščenik – Kal v Pomoklici
  • 1,1 km, Soline na Vojščici – Kal na Stajcah – Žnidarjev hrib
Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem