Pisani svet porečja Vipave – tematska učna pot

Učna pot primerna za družine

Vipava velja za edino reko v Evropi z deltastim izvirom. Iz kraja Vipava, po katerem je dobila ime, se njena pot vije skozi romantične primorske vasice vse do Italije kjer se skupaj s Sočo izlije v morje. Reko napajajo številni pritoki, poseben čar pa ji dajejo mehki meandri, ki vijugajo vzdolž celotne doline, kamniti mostovi, veliko ohranjenih žag in mlinov, za najlepšega velja mlin v Peklu v bližini Dornberka, posebej zanimiv je še vedno delujoč mlin v Renčah.

Za navdušence ribolova in muharjenja, vijačenja in beličarjenja, pa tudi talnega ribolova,  je reka pravi raj, saj v njej prebivajo krapi, ščuke, podusti in kapitalne some, ki dosežejo velikost tudi do 2 metrov.

V poletnem času je Vipava idealna za vodna doživetja, posebej supanje in kajakaštvo. Kolesarske, pohodniške in jahalne poti ob reki navdušujejo s spokojnostjo in naravnimi lepotami, bujno porasli bregovi so predvsem v spodnjem toku dom za številne ptice.

Tematska učna pot je del območja Nature 2000 in prinaša celovito doživetje aktivnosti v naravi (na potep jo lahko uberete peš, s kolesom ali na konju), spoznavanja naravnih vrednot, habitatov zaščitenih živali ter številne možnosti postankov za kulinarična razvajanja in oglede bližnjih znamenitosti.

Na 40 km dolgo traso se lahko odpravite sami ali z družino, posebej za otroke je izkušnja zabavna in hkrati poučna. Na poti je vzpostavljena usmerjevalna infrastrukture, ki opozarja na najobčutljivejša območja doline z opisi posameznih habitatov in zaščitenih živalskih in rastlinskih vrst ter ozavešča o pomenu njihovega ohranjanja.

Glavno sporočilo poti je pomen sodelovanja med človekom in naravo.

Vstopna točka: kjerkoli ob Vipavi, zadostuje, da sledite oznakam v obe smeri.

Trajanje: celo pot prehodite v dveh dneh, prekolesarite v dobrem dopoldnevu, a si lahko izbirate poljubno dolge trase v odvisnosti od vaše fizične kondicije.

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem