Ruska jama

1-3
t
00 386 51 363 701
00386 31 310 800

Ruska jama skupaj s Pečinko, Krompirjeve, Klobasjo in Lojzovo jamo lepo zaokrožuje ponudbo poučne pohodniške izkušnje po kraškem delu Poti miru. Na začetku so jo uporabljale avstro-ogrske vojaške enote, da so v njeni notranjosti skladiščile strelivo. Leta 1915 je bilo na Soško fronto pripeljanih veš kot 30 tisoč ruskih vojnih ujetnikov. Ti so v nečloveških razmerah urejali vojaško infrastrukturo, kopali strelske jarke, poti  in kaverne. Zavetišče so iskali v jamah, ki so jih varovale pred obstreljevanjem. Ena izmed največjih je bila tudi jama, ki jo danes imenujemo Ruska. Ob finančni podpori Občine Miren - Kostanjevica in ob pomoči društva Prvi Svit so jo člani Jamarskega društva Temnica konec leta 2018 odkopali, očistili in uredili dostop do nje. Slavnostno otvoritev in postavitev table je na pobudo Ruskega Veleposlaništva v Sloveniji sofinancirala Rusija.

Urnik:
Po predhodnem dogovoru

Zelena dejstva

Skrb za okolje je vedno naša prioriteta. Kraške lepote ohranjamo za prihodnje generacije, zato odpadkov ne odlagamo v naravo. 

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem