Poti miru na Krasu

Zeleni razgledi in občutek miru

Miren Kras
1-3
t
031 310 800

Miren Kras je prežet s spokojnim vzdušjem in občutkom miru, ki ga boste našli redko kje. Podajte se peš po kraških kolovozih, travnikih in hribih. Domačini cenijo občutek miru prav zato, ker so dali skozi temno stoletje obeh svetovnih vojn. V prvi, pred stotimi leti, je njihove prednike zaznamovala Soška fronta. 90 km dolga frontna črta je tekla od najvišjih vrhov Julijskih Alp do Tržaškega zaliva in vmes oplazila Kras, kjer je bilo zaledje bitk.

Danes tu tečejo urejene in označene Poti miru na Krasu za pohodnike in zgodovinske navdušence. Povezujejo 15 krajev in pripovedujejo zgodbo o vihranju vojne, moči narave in spoznanjih, ki jih prinese čas. Težko si je predstavljati vojake in bitke med danes čudovitimi razgledi od Alp do Furlanije in morja. Toda zgodovinski spomin na vojno ohranja mir, zato ga je potrebno negovati. Poti na Krasu so del večje mreže Poti miru od Alp do Jadrana.

Miren Kras ima na originalnih lokacijah ohranjeno dediščino prve svetovne vojne, ki jo lahko raziščete na 5 pohodniških poteh različnih dolžin (od 5 do 11 km). Ne spreglejte Borojevićevega kamnitega prestola, posvečenega znamenitemu soškemu levu, kot so pravili avstro-ogrskemu poveljniku. Uspešno je načrtoval preobrat na fronti, ki je vodil v zadnjo bitko in nenadejan končni poraz italijanske vojske. Razglejte se na vrhu mogočnega Pomnika miru na Cerju. Odkrijte obrambne jarke, kaverne in jame, ki so vojakom omogočale edini prostor za oddih od vojne in počitek.

Pohodniške poti miru na Krasu:

  • 4,6 km pot skozi podzemna domovanja 1. sv. vojne: Temnica – Krompirjeva jama – Klobasja jama – Lojzova jama – Temnica
  • 5,2 km pohod po robu kraške planote: Opatje selo – Nova vas – Županov vrh – Kremenjak – Sela na Krasu
  • 5,9 km pohod po grebenu Črnih hribov: Temnica – Lipa – Trstelj – Temnica
  • 8,6 km pohod po poti stare vojaške železnice: Temnica – Lipa – Temnica
  • 11 km pohod med obrambnimi položaji pod Cerjem: Vrh Drage – Srčna dol – Cerje – jama Pečinka – Pečina
Zelena dejstva

Skrb za ohranjanje dediščine je naše poslanstvo. S spoštljivim odnosom do zgodovine in okolja lahko skupaj ohranimo zgodovinski spomin.

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem