Podzemne skrivnosti

od 8,00 € / osebo
Nezahtevno
t
00386 31 310 800
00386 40 353 338

Z vodnikom se odpravite na skrivnostno, 4,6 kilometrsko pot čez območje bojišča Soške fronte, mimo vojnih ostalih, jarkov, pokopališč, stražnih stolpov, do vznemirljivih podzemnih jam, ki so vojakom med 1. sv. vojno nudile zatočišče in oskrbo. Sprehodite se čez kraške travnike in polja, mimo suhih kraških zidov in vojaške železnice.

Razgibano doživetje vodi po poteh 1. sv. vojne in skrivnostnih jam, ki so služile kot vojaška zavetišča in skrivališča pod zemljo. Začne se pri Stari šoli v Temnici na Krasu. Kolovoz med suhimi kraškimi zidovi, ki so del svetovne dediščine Unesca, vas najprej popelje do Spodnje Gmajne, v svet kraških travnikov, posejanih z grmovnicami in gozdički, kjer lahko prisluhnete škržatom in ptičem.

Mogočni kamniti nasip vojaške železnice iz 1. sv. vojne je postojanka za prve vojaške zgodbe. Železniško progo med Dutovljami in Kostanjevico na Krasu je za oskrbo severnega dela kraškega bojišča soške fronte zgradila avstro-ogrska vojska.

Prvič vstopite v skrivnostno podzemlje Krasa v Krompirjevi jami, ki je v 1. sv. vojni nudila zavetje kar 500 avstro-ogrskim vojakom. Kot pove njeno ime, je služila tudi kot skladišče krompirja, še bolj zanimivo pa je, da so jo uporabljali za telefonsko centralo, skladiščenje streliva in zbiranje vode.

Iz podzemlja se vrnete do vojaške železnice in se sprehodite skozi vas Novelo, od koder kolovoz pripelje do drugih dveh velikih jam. Klobasja jama ima zaradi svoje oblike odlično naravno prezračevanje za sušenje mesa. Jama je med vojno lahko nudila zavetje okoli 250 vojakom in poveljstvu pehotne brigade. Vojaki so v terasah postavili pograde, ventilacijski sistem in sanitarije. Tretja po vrsti je Lojzova jama, kjer je specialna gradbena enota pod vodstvom Aloisa Petra Bocka poskrbela za varnost pred izstrelki in jamo popolnoma predelala. Zato ima še danes kar tri nadstropja, ki so v času bojev lahko skrila do 1000 vojakov.

Po ogledu jam se polni vtisov vrnemo na izhodiščno točko pri Stari šoli.

Cenik:

Vodenje: individualna vodenja do 10 oseb je cena 50€, za skupine nad 10 oseb je cena 5€ na osebo

Trajanje

4,6km in 4-5 ur

Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem