Muzej Spomni se name

Muzej
max. 10

Pokopališče v Mirnu je eno najbolj posebnih na svetu, saj je tu v povojnih desetletjih tekla prepovedana pot v boljšo prihodnost. Diagonalno med grobovi je bila meja med nekdanjo Jugoslavijo, kasneje Slovenijo, in Italijo. Mejna črta, ki so jo brez vsakega občutka in predvidevanja posledic na zemljevid zarisali ameriški vojaki po sklepih mirovnega sporazuma v Parizu, je ločila sosede in svojce, žive in pokopane. Popolnoma je spremenila navade in utrip v Mirnu, ki je postal na eni strani kraj upanja in avanturizma, na drugi obupa in nemoči.

Med leti 1947 in 1975 so prebežniki za vsako prečkanje mirenske meje tvegali življenje. Nelegalnih pobegov čez mejo je bilo več kot 40.000, več kot 700 ljudi pa je bilo aretiranih samo za posredovanje pri prehodih. Mirensko pokopališče je iz simbola neživljenjske in brezčutne dinamike v mednarodni politiki preraslo v prostor pomiritve s preteklostjo. Danes je tu muzej Spomni se name, posvečen vsem, ki jim je meja onemogočala obisk groba, odpirala tvegano pot v neznano in vsem, ki so pri prečkanju meje izgubili svobodo ali življenje. Na zunanji steni vežice je kamnita spominska plošča. Tu lahko obiskovalci, ki so kjerkoli na svetu izgubili sledi za svojci,  izvedejo simobolični pokop z dodajo  prsti v skupno “spominsko stekleno posodo”.

Storitve:

  • Vodeni ogledi
  • Samostojni ogledi
Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor
Povpraševanje

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem