Aktivno

Kulturno

Okusno

Sanjava stran Slovenije ima umetniško dušo in vznemirljivo zgodovino na prepihu kultur. Danes se lahko v miru zasanjate ob reki Vipavi in med kraškimi griči, saj so burne zgodbe preteklosti le še zgodovinski spomin. Skupaj z naravo so navdihnile svetovno znane umetnike in lokalne ustvarjalce, ki imajo odprta vrata za vašo radovednost in doživetje. Med vinogradi, oljčnimi nasadi in kraškimi gmajnami se skriva največja umetnina lokalne skupnosti – suhogradni zidovi, ki so jih stoletja zlagale roke domačinov, da bi uredili polja in jih zavarovali pred burjo. Sestavili so umetnino, ki je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

Že prazgodovinska gradišča in starorimska dediščina razkrivajo življenje v središču velikih trgovskih in vojaških poti, med katerii sta bili najpomembnješi svilna in jantarjeva pot. Stari Rimljani so iz Mirna nadzorovali prehod proti reki Soči, tisočletje za njimi pa je sloviti Leonardo da Vinci tukaj načrtoval jezove in vodne zapore za obrambo Vipavske doline pred Turki. Oglejski patriarh in meniški redovi, viteške družine in Goriški grofje, Habsburžani in Avstro-ogrski plemiči, lista gostov v krajih Miren Krasa je zavidljiva. Oko na vse strani zgodovine je na Cerju, razgledni planoti z veličastnim Pomnikom miru, ki odpira poglede na Alpe in morje.

Tik ob slovensko-italijanski meji se v času priprav na Evropsko prestolnico kulture 2025 gradi brezmejni prostor z edinstveno turistično zgodbo.

Spoznajte bisere BORDERLESS Goriške.

TOP doživetja

MONUMENT BLISS

INTINITI čuječnost doživetje

69 € na osebo
Navdih narave in moč energije skozi umetnost

Voden ogled galerije in stalne zbirke

od 10€/osebo
Skriti simboli Pomnika miru

Interaktivna odkrivanje skritih simbolov za družine in pare

15,00€

Ostali namigi

Hiša opajske tradicije

Etnološka zbirka tradicionalnih obrti

Muzej Spomni se name

V spomin in opomin

Mirenski Grad

Družabno središče in dom duhovnih vaj

Čevljarski muzej

100-letna tradicija obrti čevljarstva in usnjarstva

Galerija Oskar Kogoj

Oskar Kogoj Nature Design

Pomnik miru na Cerju

Ste vedeli, da stopnice Pomnika miru na Cerju delujejo kot časovni stroj? Razstave vas iz nadstropja v nadstropje popeljejo skozi zgodovino Slovenije. Ko odkrijete ta zaklad, se sprostite ob kozarčku ali kavici z razgledi na vse strani neba.

Kiparski atelje Negovana Nemca

Kiparski navdihi Miren Krasa

Ponudba v izbranem filtru ni na voljo.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem