Poletna muzejska noč

Pomnik miru na Cerju

Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih ustanov, letos v že 19-i Poletni noči, na stežaj odpira vrata do poznih ur.

V Pomniku miru, se bodo 19. junija, takoj po uradnem zaprtju rednega obratovanja, odvili poučni družabni dogodki, zanimivi za vse generacije:

 • 19.00 – 20.00 “Kultura, pomemben gradnik razvoja zavesti”, osebnostna rast, predavatelj David Cigoj,
  V konferenčni dvorani Pomnika miru na Cerju vas bo avtor knjige Razvoj zavesti, David Cigoj, popeljal čez oceno trenutnega stanja kolektivne zavesti slovenskega naroda, primerjave z bolj razvitimi družbami in priložnosti za nadaljnji razvoj. Knjigo boste lahko tudi kupili.
 • 21.00 – 21.30 Poslanstvo Zvezdogledov (KD Stanko Vuk), predava Andrej Brešan,
  Na predstavitvi bomo prikazali razvoj astronomskih opazovanj od prazgodovine do danes. Videli bomo kako so si ljudje pomagali beležiti spreminjanje letnih časov s pomočjo nebesnih teles in meriti položaj zvezd, ko še ni bilo teleskopov. Omenili bomo glavne mejnike pri razvoju astronomije od uvedbe teleskopa do začetka vesoljskih poletov in raziskovanja vesolja z vesoljskimi sondami. Predstavili bomo tudi prispevek Slovencev na področju astronomije in vesoljske tehnike. Na podlagi modela Sončnega sistema bomo lahko razumeli gibanje in položaj planetov glede na Sonce in Zemljo.
 • 21:30 – 22:00 Odkrivanje skrivnosti teleskopa, predstavitev lastnosti in uporabnosti, Andrej Brešan in Mitja Klančič,
 • 22:00 – 24:00 “V objemu zvezd", občudovanje nebesnega svoda nad Pomnikom miru z uporabo teleskopa,
  Nebo nad Cerjem boste opazovali udobno nameščeni na balah sena, v primeru slabega vremena pa iz pokrite razgledne ploščadi. Prinesite dekice.
 • od 18:00 – 24.00 tudi brezplačen ogled vseh zgodovinskih in umetniških zbirk, tudi nove razstave Evropa in Evropejci 1950-2020.

  Dogodek bo izveden z upoštevanjem navodil NIJZ za varovanje zdravja. Prijave zbiramo do petka 18. junija na e-mail naslov: info@mirenkras.si ali telefonsko številko: 031 310 800.

  Celoten program Poletne muzejske noči v vseh slovenskih muzejih, galerijah in drugih ustanovah.
Dodaj v Moj izbor
Dodano v Moj izbor

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem